Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ο Νόμος της Ζούγκλας


Όπως είχα αναφέρει και σε προηγούμενη ανάρτηση στο blog είναι πολλές φορές δυσκολότερο να αποβάλεις νοοτροπίες μέσα από έναν οργανισμό παρά πρόσωπα.

Ενώ οι "νικητές" σε αυτή τη μάχη εξουσίας για το θρόνο του Άρη εναλλάσσονται από τη μία στιγμή στην άλλη ο σύλλογος που μας ενώνει εξακολουθεί να είναι θύμα των σχέσεων αδιαφάνειας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, θεσμικών και μη.

Είναι γνωστό ότι μέσω αυτού του blog άσκησα κριτική στον προπονητή-μάνατζερ του Άρη κ. Δημήτρη Καλαϊτζίδη για τις επιλογές, τις ενέργειες και τις πρακτικές του ακόμα και για τις απολαβές του. Ανάλογες τοποθετήσεις υπήρχαν και για τις εκάστοτε διοικήσεις του ΑΣ Άρης αλλά και το Γιώργο Γαλανό. Σε καμία περίπτωση όμως δε διεκδίκησα το αλάθητο πόσω μάλλον δεν... επέβαλα τις απόψεις μου.

Ο Νόμος της Ζούγκλας

Τις τελευταίες ημέρες "νικητής" στην ιδιότυπη μάχη για την εξουσία είναι ο κ. Γιώργος Γαλανός ο έκπτωτος επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ως την Τετάρτη τα πράγματα ήταν βέβαια διαφορετικά καθώς το δ.σ. του ΑΣ αποδέχθηκε τη Δευτέρα την... παραίτηση Γαλανού και εγγυήθηκε τη βιωσιμότητα του τμήματος με την οικονομική βοήθεια ανώνυμων επενδυτών επικεφαλής των οποίων, όπως φημολογήθηκε, ήταν ο Άλεξ Κάλας.

Τι άλλαξε την Τετάρτη; Μήπως ο Γιώργος Γαλανός τα βρήκε με τον ΑΣ ή παρουσίασε στοιχεία ότι έβαλε χρήματα στον Άρη; Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Γαλανός έπεισε χωρίς να έχει αποδείξεις. Το ζήτημα είναι όμως ποιον έπεισε;

Σε καμία περίπτωση πάντως τους ανθρώπους του ΑΣ Άρης που όπως υποστηρίζουν δεν παρουσίασε τα ανάλογα παραστατικά για τις συναλλαγές που διεκπεραιώθηκαν παρά μόνο τις είχε γραμμένες χειρόγραφα σε ένα "τεφτέρι".

Πείστηκαν όμως οι "μεγάλες δυνάμεις" του Άρη, οι οργανωμένοι σύνδεσμοι της ομάδας που παραβρέθηκαν στη συνάντηση Γαλανού και δ.σ. του ΑΣ- με εξαίρεση τους "Ιερολοχίτες" που δεν εμπλέκονται σε τέτοιου είδους διεργασίες. Πείστηκαν γιατί, σύμφωνα με την άποψή τους, η οποία διατυπώθηκε από την εκπομπή του "Super 3" δε χρειάζονται παραστατικά (αποδείξεις δηλαδή) για να αποκαλυφθεί αν μία συναλλαγή είναι αληθής. Αρκεί να ψάξεις και να... ρωτήσεις τον έτερο συναλλασσόμενο που κάποιος κακόπιστος μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι και... "μιλημένος"!

Δε γνωρίζουμε αν ο "Super 3" ή οι άλλοι σύνδεσμοι άλλαξαν νοοτροπία. Είναι χρήσιμο να έχουν άποψη, να κάνουν παρεμβάσεις, να διεκδικούν αλλά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να επιβάλουν. Οι πρακτικές τους βάσει των τελευταίων γεγονότων φαίνεται να έχουν γίνει χειρότερες. Από τις "δημοκρατικές" διαδικασίες της Λέσχης και της ΚΜΑ, τις οποίες ήλεγχαν απόλυτα οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας φτάσαμε σε κλειστά δ.σ. όπου οι "αόρατοι" θεσμοί της ομάδας προσκαλούν τους συνδεσμίτες για να τους βρούνε λύσεις. Και αυτοί πηγαίνουν!

Από την εκπομπή του "Super 3" αντιληφθήκαμε πάντως ότι τα επιχειρήματα παραμένουν τα ίδια ("ελάτε να βρείτε λύσεις εσείς κι εμείς φεύγουμε", λες και οι οπαδοί υπάρχουν για να βρίσκουν λύσεις) και ακόμα ότι στον Άρη δεν τους αρέσει η πολυφωνία των μέσων. Ελέχθη χαρακτηριστικά ότι "ο Άρης έχει σαράντα μέσα ενημέρωσης" χωρίς να μας πουν ποιά είναι αυτά τα... σαράντα μέσα, χωρίς να αναφέρουν πόσα μέσα υπάρχουν σε άλλους μεγάλους συλλόγους της Ελλάδας (και δεν εννοούμε τον Πανιώνιο). Μάλιστα συμπλήρωσαν αυτή τους τη διαπίστωση με ένα λεκτικό τραμπούκο εναντίον ενός ερασιτέχνη δημοσιογράφου που όπως αποδείχθηκε μάλιστα ήταν άδικη. Πρέπει να ενημερωθούν όλοι ότι οι τακτικές εκφοβισμού έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Άλλωστε ο καθένας που εκφράζει την άποψή του κρίνεται από αυτά που λέει και τελικά "αποβάλλεται" αν είναι άστοχος.

Θα ήταν άτοπο και άδικο όμως να υποστηρίξει κάποιος ότι για το κακό του Άρη ευθύνονται σήμερα αποκλειστικά οι οργανωμένοι οπαδοί που εξέφρασαν και απόψεις τις οποίες συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Πράγματι δε γίνεται να αλλάζεις διοικήσεις συνεχώς (εκτός αν αυτές βλάπτουν τον Άρη). Δεν είναι δυνατόν να γίνει Πρόεδρος του Άρη αυτός που αποδεδειγμένα προσπάθησε να δώσει μία λύση "νέου ΑΦΜ" στον ποδοσφαιρικό Άρη και εξέφρασε άποψη υπέρ της διάλυσης του ποδοσφαιρικού τμήματος και της... παραχώρησης του σήματος, ονόματος και γηπέδου σε μία άλλη ομάδα.

"Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνον να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια", λέει ένα ρητό. Ποιος ευθύνεται γι αυτές τις σχέσεις αδιαφάνειας; Μα φυσικά οι θεσμικοί παράγοντες του Άρη που δίχως πυγμή και αποφασιστικότητα, χωρίς να έχουν τα χαρακτηριστικά που είναι αναγκαία για τέτοιες περιστάσεις καλούν τους οργανωμένους να τους λύσουν τα όποια προβλήματα. Άλλωστε ο Άρης ήταν και είναι θύμα πολλών ψεύτικων διλημμάτων. Σκόρδας ή Χάος, Αθανασιάδης ή Σκόρδας, Αθανασιάδης ή Στεφανίδης, Ηλιάδης ή Σκόρδας και προσφάτως Γαλανός ή ΑΣ (αυτών που διοικούν επί μία δεκαετία). Ο Άρης δεν είναι ένας "μικρομεσαίος" σύλλογος αλλά ένας σύλλογος των "μικρομεσαίων" που ο εκάστοτε νικητής της μάχης για την εξουσία προκύπτει από τη στήριξη των οργανωμένων καθώς δεν έχει ο ίδιος τη δύναμη για να επιβληθεί. Στον Άρη επικρατεί, εν ολίγοις, ένας νόμος τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας. Ο νόμος της ζούγκλας.

Μόνος ούτε στον παράδεισο

Στον αντίποδα βρίσκεται η ΚΑΕ Άρης. Οι διοικούντες της ΚΑΕ και ο Πρόεδρός της έχουν παρουσιάσει έργο για το τμήμα ενώ έχουν κάνει κι αρκετά λάθη και παραλείψεις. Το ισοζύγιο και βάσει των προβλημάτων που είχαν να αντιμετωπίσουν (ήταν μεγαλύτερα από της ΠΑΕ) είναι κατά πολύ θετικό. Βεβαίως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΚΑΕ αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα καθώς δεν έχουν γίνει αποτελεσματικές ενέργειες στην κατεύθυνση εξεύρεσης επενδυτή-χρηματοδότη. Παρά την κριτική που δέχεται η ΚΑΕ Άρης πρέπει να συνεχίσει να κάνει συμμαχίες ειδικά τώρα που δέχεται ανελέητο πόλεμο από την ΕΟΚ. Με ποιους θα το αποφασίσει η διοίκηση που έχει επιδείξει θετικά δείγματα ως τώρα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ούτε ο μπασκετικός ούτε ο ποδοσφαιρικός Άρης μπορούν και πρέπει να πορευτούν ως μοναχικοί καβαλάρηδες. Στην τελική, συμμαχίες για έναν πόλεμο κάνουν ακόμα και οι υπερδυνάμεις.

ΥΓ. Αν δε μας "κάτσει" προπονητής ως αύριο προτείνω να αναλάβει τη θέση ο κ. Ζουμπουρίδης, ο συγγενής του κ. Γαλανού που προαλείφεται και για Πρόεδρος του ΑΣ και ελεγκτής των ενεργειών και πεπραγμένων του επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος, του μέχρι πρότινος συνεργάτη του! Τι μου θυμίζει αυτό...

2 σχόλια:

  1. ΦΙΛΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ..."ΑΡΕΙΑΝΗ (ΠΑΡΑ)ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ" ΑΠ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ... ΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΤΑ ΒΑΖΩ ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΝΟΩ ΑΡΕΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΡΕΙΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ...ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΟΚΟΡΑΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΟΚΟΦΥΛΑΔΕΣ ΠΟΥ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε διαβαζω τόσο καιρό και εισαι μία φωνή μοναδική. Γραφεις πολυ ωραια και εχεις επιχηρηματα.

    Το αρθρο σου τα λεει ολα. Δυστυχως οι οργανωμενοι οπαδοι λειτουργουν απερισκεπτα και γι αυτους και για τον ΑΡΗ. Οι παραγοντες απο την αλλη φοβουνται και ειναι αδυναμοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή