Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Χαμένος στη... μετάβαση


Άλλο ένα καλοκαίρι που ο ποδοσφαιρικός Άρης βρίσκεται σε καθεστώς αβεβαιότητας μετά την πλήρως αποτυχημένη περσινή χρονιά σε όλα τα επίπεδα.

Ο Άρης την περασμένη χρονιά βίωσε τη μεγαλύτερη αγωνιστική αποτυχία όλων των εποχών μεγαλύτερη ακόμα και από τον τελευταίο υποβιβασμό με τα χέρια κατεβασμένα και χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση από τον κόσμο.

Αγωνιζόμενος στην ουσία... μόνος του σε μία κατηγορία με ομάδες πολύ χαμηλότερου μπάτζετ αλλά και πολύ μικρότερης δυναμικής κόσμου "κατόρθωσε" να τερματίσει το πρωτάθλημα δεύτερος. Ακόμα και σήμερα, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ο Άρης βρίσκεται μεταξύ Β' και Γ' Εθνικής και χαμένος στη... μετάβαση σε μία νέα πορεία προς το άγνωστο.

Στο διοικητικό κομμάτι ο Άρης εκτός απροόπτου θα πορευτεί με Κάλας στην απευκταία περίπτωση που η ομάδα αγωνιστεί στη Γ' Εθνική. Οι διοικούντες του τμήματος και οι παράγοντες περί του τμήματος όπως και το δημοσιογραφικό περιβάλλον τους διαβεβαιώνουν καθολικά και σε όλους τους τόνους ότι ο Άρης θα δικαιωθεί και θα αγωνιστεί την επόμενη χρονιά σε ανώτερη κατηγορία. Βέβαια ακόμα και έτσι ο δρόμος δε θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα καθώς ο σύλλογος θα έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά από εμπόδια με δεδομένο το περιορισμένο χρονικό περιθώριο που διαθέτει μετά την καταστροφική περυσινή χρονιά. Στην καλύτερη περίπτωση ο Άρης έχει δύο μήνες από σήμερα για να δράσει.

Αρχικά πρέπει να μάθουμε (ακόμα δεν έχει γίνει σαφές) σε ποιο σημείο βρίσκεται η εκκαθάριση της παλαιάς ΠΑΕ που θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί. Πιθανή εμπλοκή στη διαδικασία - που σύμφωνα πάντως με τον κ. Κάλας και τους συνεργάτες του ολοκληρώνεται - εγκυμονεί κινδύνους πως θα αποτελέσει τροχοπέδη στη συμμετοχή του Άρη στη Football League.

Εάν ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο η σύσταση της νέας ΠΑΕ θα έλθει ως φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Μετά από απόφαση της Γ.Σ. του ΑΣ Άρης θα οριστεί σύμφωνα με το νόμο το νέο μετοχικό κεφάλαιο. Στη συνέχεια θα είναι ανοιχτή η διαδικασία και εκεί θα διαφανεί ποιος πραγματικά επιθυμεί να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ και να γίνει ο ουσιαστικός ιδιοκτήτης ενός "καθαρού" από χρέη Άρη.

Όσο για τον κ. Άλεξ Κάλας; Αυτός είτε μπορεί είτε δεν μπορεί να μετοχοποιήσει το ποσό με το οποίο χρηματοδότησε πέρυσι το τμήμα θα πρέπει να το θεωρεί... χαμένο. Γιατί; Μα επειδή ακόμα και να προβιβαστεί ο Άρης, η επιτυχία δε θα οφείλεται στον ίδιο ή στους συνεργάτες του. Ο κ. Άλεξ Κάλας είχε δεσμευτεί πως σε περίπτωση αποτυχίας θα "χάριζε" τα χρήματά του. Μήπως πέτυχε;

Εκτός όμως από τα παραπάνω προβλήματα και το αγωνιστικό ζήτημα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης... ενίσχυσης.

Με εντολή... Τεννέ - Καλαϊτζίδη

Το πάθημα του περασμένου καλοκαιριού δεν έγινε μάθημα. Ως τώρα, ελέω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στην ομάδα και της ρευστότητας της επόμενης μέρας του ποδοσφαιρικού τμήματος υπάρχει μία στασιμότητα και μία καθυστέρηση στις ανακοινώσεις για νέες μεταγραφές.

Ήδη βέβαια έχουν διαρρεύσει κάποια ονόματα περί συμφωνιών με πιο σημαντικά αυτά των δύο ξένων του Καμαρά και του Κόστλι που δείχνουν και το περίγραμμα στο οποίο θα κινηθεί ο Άρης του κ. Καλαϊτζίδη. Ο Καμαρά αγωνίστηκε πέρυσι στη Λαμία είναι γνώριμος του Μπάμπη Τεννέ και πέρυσι είχε 17 συμμετοχές στη Football League, 12 ως βασικός. Η Λαμία απέτυχε να μπει στα play off ανόδου τις τελευταίες αγωνιστικές. Ο Καμαρά είναι μέσος τύπου... Σανιά, με δυνατό κορμί αλλά σαφέστατα πιο ποιοτικός και γρήγορος. Το θετικό είναι ότι είναι έμπειρος στο ελληνικό ποδόσφαιρο και σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία. (Μήπως ποιος δεν είναι καλύτερος;)  Αποτελεί μία επιλογή καλή για τα δεδομένα της κατηγορίας που όμως δε θα κάνει σε καμία περίπτωση τη διαφορά στην ομάδα.

Ο Κόστλι είναι θρύλος στη χώρα του και γνώριμος του ισχυρού άνδρα του τμήματος του κ. Καλαϊτζίδη από την κοινή τους θητεία στο ελληνικό πρωτάθλημα και τη Βέροια. Είναι σαφώς και ποιοτικός ποδοσφαιριστής για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος. ΟΜΩΣ: Είναι στα 34. Από τον Ιανουάριο είναι ελεύθερος. Η τελευταία του ομάδα είναι η Γκαζιάντεπ. Εκεί έπαιξε 71 λεπτά σε 7 αγώνες πρωταθλήματος και σε 3 βασικός σε αγώνες κυπέλλου. Δηλαδή ο Κόστλι έχει αγωνιστεί σε λιγότερους από 4... ολόκληρους αγώνες τον τελευταίο χρόνο (12 μήνες) της καριέρας του. Όταν όμως από πέρυσι πληρώνεις την αγωνιστική απραξία ποδοσφαριστών, φέτος θεωρώ πως επιβάλλεται να αποκτήσεις πιο έτοιμους νέους αλλά και κάποιους έμπειρους ποδοσφαριστές. Σε κάθε περίπτωση ειδικά οι ποδοσφαιριστές που θα καλύπτουν θέση ξένου είναι καλό να προέρχονται από γεμάτες χρονιές.

Οι συμμετοχές του Κόστλι από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο του 2014 σε τουρκικό πρωτάθλημα και κύπελλο.

Ο Άρης μεταγραφικά με τον Άλεξ Κάλας και το Δημήτρη Καλαϊτζίδη στο τιμόνι φαίνεται πως θα κινηθεί με ένα πλάνο που δεν ταιριάζει σε μεγάλη ομάδα. Χωρίς τμήμα σκάουτινγκ ή άλλους συνεργάτες ο κ. Καλαϊτζίδης επιλέγει ποδοσφαιριστές από τον όχι και τόσο ευρύ και ποιοτικό κύκλο των ποδοσφαιρικών "γνωριμιών" του. Προσφάτως αυτός ο κύκλος πλαισιώθηκε και από τον αντίστοιχο του Μπάμπη Τεννέ που προορίζεται ως νέος προπονητής της ομάδας και πάντως δεν προσδίδει κάτι νέο στη φιλοσοφία μεταγραφών που περιέγραψα αμέσως προηγουμένως. Αυτός ο τρόπος στελέχωσης, αν και εξαλείφει τα ρίσκα αλλά και τις προμήθειες που αυξάνουν τα κόστη, δεν είναι ο πρέπον για μία ομάδα με το μέγεθος του Άρη.

Αν τελικά ο Άρης αγωνιστεί στη Football League δεν πρέπει να παραγνωριστεί και ένας ακόμα πολύ σημαντικός παράγων. Η ομάδα θα έχει να αντιμετωπίσει κάποια πραγματικά "θηρία" της παραγοντικής και του "παρασκηνίου" στη χώρα. Ο παράγων διαιτησία αλλά και η εξασφάλιση της ισονομίας πρέπει να διασφαλιστούν από το νέο ιδιοκτήτη, όποιος και αν είναι, πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Το περυσινό παράδειγμα του Πανσερραϊκού θα αποτελέσει άραγε τροφή για σκέψη;

ΥΓ. Αυτούς που έχουν έμμεσα ή άμεσα συμφέροντα τους καταλαβαίνω και τους συγχωρώ γιατί έχουν και οικογένειες που πρέπει να ζήσουν. Τα λεφτά είναι γλυκά. Λίγοι μπορούν να τα αρνούνται. Τους "χρήσιμους ηλίθιους" όμως δε θα τους συγχωρέσω ποτέ για το κακό που προκαλούν στο Άρη. Αυτούς που εξυμνούσαν τον Ηλιάδη και τώρα κάνουν το ίδιο σε μία κατάσταση προβληματική από τη φύση της μέσω του βήματος που τους δόθηκε συγκυριακά.

ΥΓ2. Μη διανοηθείτε να οδηγήσετε τον Άρη σε τεχνητά αδιέξοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου